0700 20 223

Безплатна
консултация

Профилактика на климатици

01

Горещите дни наближават, слънцето наднича през облаците и цветята цъфтят. Температурите се покачват, а това означава, че е време да помислите за климатика си, за да сте сигурни, че е във върхова форма за предстоящите горещи дни.

Редовната профилактика на климатици може да ви спести нерви и пари. Ако следвате нашите съвети за профилактика на климатици, ще сте сигурни, че вашето устройство ще ви върши работа безпроблемно още от първите горещи дни от годината.

Профилактиката е необходима, за да може съоръжението да бъде използвано ефективно дълго време, като дадената услуга се заплаща допълнително от клиента. Профилактиката е неразривно свързана с гаранционните условия, свързани с правилната експлоатация на климатичната система! Няма уред, който да се експлоатира и да работи до безкрайност, без ежегодна проверка на техническото му състояние!

02

За да може климатичната система да функционира нормално е необходимо редовно (обикновено веднъж в месеца) почистване на електростатичните филтри, които се намират под лицевия панел на вътрешното тяло. Редовното почистване на филтрите може да спести до 30% от консумацията на ел. енергия на Вашия климатик. Освен това е необходимо веднъж годишно да се извърши професионално почистване, диагностика и при необходимост дозареждане с хладилен агент (фреон) на Вашата климатична инсталация от специалистите на "БУЛКЛИМА ИНЖЕНЕРИНГ" ЕООД.

03
Стандартна профилактика

Условия за стандартна профилактика

Профилактиката представлява диагностика на климатичната система и включва:

 • Общ преглед на климатичната система - вътрешно и външно тяло.
 • Почистване на филтърната секция.
 • Измерване на входящ / изходящ температурен въздушен поток.
 • Измерването на работно налягане в системата.
 • Проверка на консумираната мощност на системата.
 • Проверка и почистване на дренажната система при необходимост

ЦЕНА НА СТАНДАРТНА ПРОФИЛАКТИКА:

100.00 лв. с ДДС за брой

Цената се отнася за индивидуални сплит системи с мощност до 24 000 BTU

Стандартна профилактика
04
Пълна профилактика

Условия за пълна профилактика

 • Демонтаж на вътрешното и външното тяло.
 • Транспортиране на климатичното съоръжение до сервизната база на фирмата.
 • Детайлно разглобяване на компонентите и тяхното и измиване със специализирани препарати и водоструйка.
 • Сглобяване и тестване
 • Детайлен преглед в работен режим на системата включващ 24 часова проба.
 • Монтаж на място.

ЦЕНА НА ПЪЛНА ПРОФИЛАКТИКА

320.00 лв. с ДДС

Цената се отнася за модели с мощност до 24 000 BTU .

Пълна профилактика

Ние съветваме клиентите си да извършват периодични проверки (замервания) на работните параметри на техните машини с помощта на специализираният екип на "БУЛКЛИМА ИНЖЕНЕРИНГ" ЕООД.

Заявете Вашата профилактика чрез онлайн формата ни.


Виж повече

Кое е най-доброто време на годината за профилактика на климатици?

Експертите препоръчват извършване на профилактика на климатици поне веднъж годишно. Обикновено пролетта е най-подходящия сезон за това. За да сте сигурни, че системата ви ще продължи да работи ефективно, трябва да правите редовна профилактика на климатици.

Може би смятате, че можете да направите профилактика на климатици и сами, без да е необходимо да се обръщате към специалист. Дали това е така? Прочетете статията до край и ще намерите отговора.

профилактика на климатици 1 - сами

Каква част от профилактика на климатици можете да извършите сами

Ако се чудите дали е нужен специалист за профилактика на климатици, краткият отговор е, че за щастие, не винаги се нуждаете от професионалист. Има няколко неща, свързани с профилактика на климатици, които можете да направите сами, преди да се обадите на експерт.

Профилактика на климатици: смяна на въздушния филтър

Един от най-важните и най-лесните начини за поддръжка и профилактика на климатици е смяната на въздушния филтър. За това не ви е нужен специалист по профилактика на климатици - трябва само да намерите мястото на филтъра във Вашето устройство, да извадите стария и да поставите новия, като имате предвид посоката на въздушния поток и коя страна на филтъра трябва да е обърната навън.

Въпреки че изглежда лесно, това все пак е част от профилактика на климатици, затова, не забравяйте да разгледате инструкциите на производителя за правилния размер на филтъра на Вашето устройство, както и стъпките за правилна подмяна на филтъра.

При избора на филтър за профилактика на климатици, както и решението колко често да го сменяте, има няколко фактора, които оказват влияние. Обикновено този тип профилактика на климатици зависи от това дали имате домашни любимци, дали Вие или някой от Вашето семейство страда от алергии или астма, дали живеете в прашен град, близо до улица, или по-близо до парк или зелени площи и други.

При избор на филтри за профилактика на климатици, можете да изберете различни видове, които предлагат различна степен на филтрация на въздуха, Освен това, в зависимост от обстоятелствата, трябва да правите тази профилактика на климатици по различно време.

Например, ако имате домашни любимци, е препоръчително да сменяте филтъра всеки месец, както и да закупите филтър с по-висока степен на филтрация. Същото правило важи и при близки, приятели или съквартиранти, които имат чувствителност към прах и други алергени, или страдат от астма или имат проблеми с дихателната система.

Препоръчителният период за извършване на тази профилактика на климатици при нормални условия, е не повече от 90 дни

профилактика на климатици 2 - картинка

Профилактика на климатици: пролетно почистване

След като сте поставили новия филтър, е време да преминете към следващата стъпка от профилактика на климатици, а именно, почистване на Вашето устройство.

Първата стъпка то почистването е да измиете климатика отвън. След като се уверите, че е достатъчно чист, се уверете, че е достатъчно добре подготвен за вътрешно почистване, като част от профилактика на климатици.

Като част от тази проверка преди профилактика на климатици, се уверете, че следните условия са изпълнени:

 • Преди профилактика на климатици, устройството трябва да е добре нивелирано е на равна повърхност.
 • Преди профилактика на климатици, се уверете, че нищо не запушва отворите на тялото (като листа, прах, клонки и други).
 • Преди профилактика на климатици, трябва да има поне половин метър свободно пространство около климатика Ви.
 • Преди профилактика на климатици, трябва да сте сигурни, че изолацията около хладилните линии е налична и достатъчно качествена.

След като се уверите се, че около Вашия климатик няма блокиращи предмети, както и че нищо не възпрепятства свободното преминаване на въздух през устройството, е време за същинската част от вътрешното почистване като част от профилактика на климатици.

Изсипете чаша белина или препарат, на основата на белина, смесена с вода, в канализацията на външното тяло. По този начин, ще предотвратите натрупването на мухъл и плесен в устройството Ви, което ще гарантира по-добрата му работа и по-чист въздух за Вас и Вашето семейство.

Забележка: С оглед на Вашата безопасност и правилната работа на климатика, по време на почистването му, като част от профилактика на климатици, не трябва да отваряте външното тяло на устройството. Ако смятате, че не можете да направите тази профилактика на климатици, без да го разглобите, обадете се на специалист, който да се погрижи за това. В противен случай, рискувате повреда.

Профилактика на климатици: оценка на работата на климатика

Вашият климатик вече е чист и със сменен филтър. Последното нещо, което можете да направите сами за профилактика на климатици, е да прецените дали работи достатъчно добре. Включете климатика и вижте как се справя - преценете дали температурата в дома Ви спада, дали устройството работи тихо, проверете за течове. Като цяло, тази част от профилактика на климатици цели да оцените дали климатикът Ви работи нормално като цяло.

Имайте предвид, че когато включите устройството за първи път, може да усетите странна миризма. Това е начинът то да направи собствена профилактика на климатици, като изчиства, ако има натрупан прах след последното включване на уреда. Би следвало миризмата да се разсее скоро и устройството Ви да започне да работи както обикновено.

профилактика на климатици 3 - хол

Кога да Ви е необходим професионалист за профилактика на климатици?

Ако по време на профилактика на климатици, след като сте включили уреда, чуете странен, непривичен шум от него, това може да е обезпокояващ сигнал. Има и още по-неприятна възможност - при профилактика на климатици установявате, че всъщност, от устройството не духа хладен въздух.

Забележите ли някое от гореизброените неща, или каквото и да е странно, нетипично или обезпокоително в работата на Вашия климатик, това е сигнал, че трябва да се обадите на професионалист за профилактика на климатици и сервизиране, ако е необходимо.

Колкото по-рано го направите, толкова по-добре - така ще си спестите време, нерви, пари, а и потенциален дискомфорт, ако температурите неочаквано станат високи, а климатикът Ви не работи.

Има и допълнително предимство на това да извикате специалист за профилактика на климатици - той не само ще направи профилактика на климатици, но може да поправи евентуални повреди, както и да Ви даде насока кога е най-удачно да направите следващата профилактика на климатици, както и колко често е добре да го правите специално за Вашия модел и според конкретните Ви условия.


Кое е най-доброто време на годината за профилактика на климатици?

Каква част от профилактика на климатици можете да извършите сами

Кога да Ви е необходим професионалист за профилактика на климатици?


Обади са за безплатна консултация