0700 20 223

Безплатна
консултация

Новини

VRF системи – предимства и принцип на работа

05 Октомври, 2020

VRF системи – какво представляват?

VRF е абревиатура, която означава Variable Refrigerant Flow, в превод – системи с променлив поток на хладилния агент. Най-често можете да ги срещнете под името VRF системи. Създадени са преди около 20 години в Япония. VRF системите служат за централна климатизация. Използват се както за отопление, така и за охлаждане. Те са най-модерният и ефикасен начин за климатизацията на различни сгради и помещения – къщи, търговски обекти, офиси, хотели, административни сгради и т.н. VRF системите имат високо ниво на автоматика. Тяхната работа може да се следи и контролира изключително лесно.

VRF системи – предимства и принцип на работа 1
VRF системи – предимства и принцип на работа

Как работят VRF системите?

Както вече разбрахте, VRF системите могат както да охлаждат, така и да затоплят помещенията. Как се случва това? При охлаждане, вътрешните тела на VRF системите получават течен хладилен агент, който се контролира от електронен клапан. Когато охладената течност влезе в серпентината, тя се превръща в газ. С този процес се извлича топлината от стаята и се получава охлаждане, като топлият въздух се изхвърля от системата. В режим на отопление VRF системите действат по обратния начин – газът се превръща в течност. По време на този процес се освобождава топлина и помещението се затопля.

VRF системи – предимства и принцип на работа 2

VRF системи – предимства и принцип на работа - ефективност

Енергийна ефективност на VRF системите

Сигурно  сте чували, че VRF системите имат висока енергийна ефективност. Една от причините за това е ниската загуба по трасето – само 10% - 20% от общия въздушен поток в системата. Ефективността се дължи и на инверторния контрол на компреора, както при охлаждане, така и при отопление. Ако Ви се налага едновременно да отоплявате едни помещения, а да охлаждате други, VRF системите ще се справят чудесно с тази задача. Те използват топлината, получена при охлаждане в едно помещение, за отопление в друго. Това прави работата на VRF системите изключително ефективна и икономична!

VRF системи – предимства и принцип на работа 3
VRF системи – предимства и принцип на работа - предимства

Предимства на VRF системите

Освен високата енергийна ефективност, VRF системите имат и други предимства, които със сигурност оправдават по-високата първоначална инвестиция. Вижте кои са те:

  • интелигентен и съвременен дизайн;
  • възможност за свързване на множество вътрешни тела с различен капацитет;
  • възможност за монтаж в малки, средни и много големи помещения и сгради;
  • автоматично превключване при разлика в температурата – това е най-необходимо през преходните сезони;
  • ниски нива на шум – това позволява да монтирате тялото навсякъде, без да се нуждаете от шумоизолация;
  • лесен монтаж и обслужване - тръбните трасета улесняват изграждането дори на много големи системи;
  • ниски разходи за поддръжка.

С поставянето на VRF системи Вие си гарантирате надеждна и висококачествена  климатизация за вашия дом, офис или бизнес сграда!

 

VRF системи – какво представляват?
Как работят VRF системите?
Енергийна ефективност на VRF системите
Предимства на VRF системите

Обади са за безплатна консултация