0700 20 223

Безплатна
консултация

Новини

Булклима в Топ 20 на търговците на техника за 2020-та година

01 Декември, 2021

"Регал 100" е специален проект на "Капитал", който подрежда най-големите търговци на дребно в България и дава поглед върху развитието им през изминалата година.

В класацията за 2020-та година попада и Булклима, която е и единствената фирма със специфична продуктова гама, тясно специализирана в ОВиК сектора.


В класацията за миналата година се забелязва, че пандемията се отрази положително върху продажбите на няколко категории продукти, както и на онлайн сегмента, като се очаква и тази година приходите да са добри заради работата от вкъщи и спортните събития.

Въпреки очакванията от миналата година, че пазарът на техника и електроника ще отчете за първи път спад от години, 2020 се оказа добра за търговците в сектора. Продажбите на дребно продължиха да растат, а причините са няколко. Въпреки затворените магазини в моловете през пролетта и есента на миналата година, онлайн търсенето се увеличи в пъти в онзи период, като в този сектор почти всички бяха подготвени и търгуваха през сайтовете си.

Пандемията стимулира съществено отделни категории продукти. Заради дистанционната работа и обучение покупките на компютърна техника преживяха бум. Отделно въпреки първоначалните опасения в индустрията заради по-дългия си престой в домашни условия много потребители решиха да правят ремонти и да се обзавеждат с нови домакински уреди и бяла техника. Така миналата година се оказа с растеж. Приходите на водещите 20 компании достигат 1.98 млрд. лв., с над 10% повече от 2019 г., според секторната класация на "Регал" за най-големите търговци на дребно на електроника.

Пазарът расте и само три компании в топ 20 отчитат спад на продажбите си на дребно. Данните на "Регал" не потвърждават прогнозите на консултантската компания Euromonitor, която очакваше секторът да отчете спад до обща стойност 1.5 млрд. лв. през миналата година.

Годината носи и по-добри печалби. Нетният марж на дружествата в класацията е 8.8%, но той е завишен от резултатите на телекоми и на продажби на дълготрайни активи.

Веригите магазини за техника, през които българите дълги години си купуваха уреди и джаджи за дома, остават основният канал за тези стоки. Но по много причини посещенията във физическите обекти намаляват, което кара компаниите да инвестират все повече в онлайн бизнеса. Той расте при всички, но с различни темпове.

Очакванията в сектора са продажбите на техника да отчетат повишение и през тази година. Търсенето на IT продукти заради продължаващата работа от дистанция все още е налице, хората отчасти се завърнаха и в магазините, а през тази година имаше две големи спортни събития, които са стимулирали продажбата на телевизори. Така че 2021 също може да е година на растеж.


Материалът е заимстван от "Капитал". Последвайте връзката, за да прочетете цялата статия.

Обади са за безплатна консултация