0700 20 223

Безплатна
консултация

Новини

6 съвета за безпроблемно функциониране на вашия климатик

12 Септември, 2017

Инженерите на Fujitsu General са подготвили за вас 6 съвета, с които да запазите вашия климатик в перфектно състояние за дълга и безпроблемна работа.

Наближава отоплителният сезон и забързани в ежедневието забравяме за малки, но изключително съществени дейности, които трябва да предприемем, за да сме сигурни, че ще ни е топло през зимата и то на добра цена.

Изследване по поръчка на Fujitsu General разкрива, че 41% от потребителите никога не са почиствали филтрите на вътрешните тела на своите климатици. За съжаление те не са наясно, че това може да допринесе за значително повишение на сметките за електричество. Причината за това е, че лошата поддръжка на климатика го принуждава да работи с по-високо натоварване, за да поддържа топлината в дома през зимата, особено след като е работил и през целия летен сезон. С течение на времето, голямо количество прах се натрупва върху филтъра, което води до запушване на решетките на вътрешното тяло, намаляване на въздушния поток и отслабване на ефективната работа.

Официалният вносител на климатици Fujitsu General за България – Булклима ЕООД, препоръчва на собствениците на климатици да спазват следните 6 съвета, които гарантират, че климатикът ще работи перфектно през цялата година.

  1. Почистете решетките на вътрешното тяло. Прахът може да се натрупа по решетките на вътрешното тяло на климатика, което да възпрепятства свободното движение на въздух през отворите. Внимателно почистете с прахосмукачка или с влажен чист парцал, за да отстраните всички замърсявания.
  2. Почиствайте филтъра от прах редовно като използвате прахосмукачка или го свалете и измийте с топла вода и течен препарат, както е посочено в инструкцията за употреба. Замърсеният филтър може да доведе до намалена ефективност на уреда и е вреден за здравето на потребителя. Почистването на филтрите гарантира запазване коефициента на полезно действие на климатика и осигурява запазване свежестта на въздуха в помещението.
  3. Поддържайте външното тяло чисто от замърсявания и наслагвания. Решетките на климатиците, както на вътрешните, така и на външните тела, могат да се запушат от външни замърсявания и да попречат за нормалната циркулация на въздушния поток. Това ще доведе до засилена работа на компресора, което ще се отрази на консумацията на електроенергия и ще повиши сметката за ток. Редовно проверявайте и почиствайте входните решетки за въздух и избягвайте да поставяте всякакви предмети върху вътрешното или външното тяло.
  4. Извършвайте ежегодна профилактика на климатика с помощта на специализиран технически персонал, за да сте сигурни, че оборудването ви функционира в работните си параметри и е максимално ефективно за вашите нужди. Специалистите ще проверят количеството на хладилния агент, както и неговото налягане в климатичната система, от които зависи правилната работа на машината.
  5. Използвайте фабричните програми на климатика, за да намалите консумацията на енергия. В много студени дни използвайте възможността за програмиране на таймерите, с които климатикът ще включи и ще затопли помещението преди температурите да са се понижили значително. Ако включите климатика, когато стаята е станала вече прекалено студена, ще му отнеме много по-дълго време да затопли помещението, като през цялото това време ще работи с максимална мощност. Много от климатиците на Fujitsu General са с вграден сензор за присъствие, който включва автоматично системата за спестяване на електроенергия, в зависимост от наличието на хора в помещението. Друга подходяща функция, с която са снабдени тези климатици, е 10°C отопление, която предотвратява преохлаждане на помещението и поддържа стайната температура 10°С.
  6. Избягвайте максимална настройка на температурата. Избора на висока температура няма да затопли помещението по-бързо, но може да засили напрежението на системата. Инженерите на Fujitsu General съветват да зададете температура от около 23°С, за да създадете комфортна среда и да минимизирате консумацията на електричество. Освен това, поддържането на постоянна температура в оптимални граници щади системата и удължава работната й ефективност.

Без значение дали използвате климатиците си за охлаждане, отопление или целогодишно, никога не забравяйте, че правилната поддръжка и обслужване ще удължат техния живот и ще задоволят напълно вашите изисквания от употребата на качествени климатици. Профилактиката на климатика, извършена от професионалист, отнема средно около час, но това определено би повлияло на неговото правилно функциониране и дългогодишна работа.

Обадете се или изпратете Вашата заявка за профилактика на и нашите експерти ще се погрижат да подготвят вашия климатик за зимата.

Обади са за безплатна консултация