0700 20 223

Безплатна
консултация

Новини

Как да изберем правилната термопомпа за нас? - 1 част

15 май, 2017

От месец Май 2017г. Булклима ЕООД е официален представител на термопомпите на водещият френският производител Атлантик. Булклима се доверява на професионализма и качеството на продуктите на Атлантик и предлага на българският потребител възможност да се наслади на комфорта и да спести от ел. енергия посредством термопомпите произведени от Атлантик Франция.

Когато избирате термопомпа не трябва да импровизирате!

Като се има предвид широката гама от системи и параметри, с които трябва да се съобразите и да вземете под внимание, професионалният съвет в този случай е изключително важен, за да избегнете грешки. Изборът на термопомпа е сложен процес. Не забравяйте, че е важно да се потърси професионална помощ. Многобройните модели имат много специфични конфигурации. Например, изборът няма да е същият, ако избирате система за новопостроено и добре изолирано жилище или ако желаете да подмените съществуваща системата.

Възниква и въпросът за потребностите. За какво ще използвате системата? За отопление, за производство на битова гореща вода или за охлаждане през лятото. Имайте предвид, че икономията, която ще получите от термопомпата ще бъде много по-голяма ако я използвате през зимата и лятото и подмените изцяло неефективните стари уреди в домът си или тепърва изграждате цялостна система с термопомпа в ново жилище.

Ако все пак вече имате изградена система то е много важно да вземете предвид видът на отоплителни уреди, които имате: радиатори, подово отопление, конвектори, климатици. Това са няколко важни параметри, които трябва да се отчетат, за да се постигне точно оразмеряване на инсталацията. Добре е да знаете: ако обема на инсталация се надвиши, това ще доведе до допълнителни разходи за покупка, ще увеличи броя на циклите (оттук и консумация на електроенергия) и ще доведе до износване. В обратния случай, ако е маломерна, инсталацията няма да бъде в състояние да изпълни всички ваши нужди и ще се налага използването на резервна система.

Предимства на термопомпите Atlantic:

 1. Вътрешният модул на термопомпи Atlantic е с патентован коаксиален топлообменник
 2. Оборудвани са с интелигентен инверторен контрол на компресора, което позволява оптимизиране на неговата работа в зависимост от параметрите на работната среда.
 3. Имат висок Коефициент на полезно действие ( COP)
 4. Могат да се използват за охлаждане през лятото.
 5. Здрави са, имат много дълъг експлоатационен живот и няма да се налага да подменяте системата или да добавяте допълнителни уреди към нея.

Как работят термопомпите Атлантик?

Образа на хладилник често се използва, за да се опише една термопомпа. На практика термопомпите са идентични с хладилните машини, но съществената разлика тук е, че получената топлинна енергия се оползотворява, а не се изхвърля.

Как работи термопомпа Atlantic?

Посредством извличане на енергия (измервана в калории), намираща се във въздуха, почвата или водата. Подгретият и изпарен фреон от топлообменника, постъпва в газообразно състояние в компресора. Налягането му се повишава и температурата се покачва, след това преминава през топлообменника за БГВ, като отдава част от температурата си и продължава към кондензатора.  Там отдава температурата си на охладения въздух от помещението, подгрява го и се втечнява. След това преминава през ТРВ-то и отива в топлообменника (изпарителя), където се изпарява и отнема от водата топлина. Запомнете: с 1 кВтч електроенергия, термо-помпата произвежда от 3 до 5 кВтч безплатно. Колкото е по-голям COP (Коефициент на полезно действие), толкова по-ефективна е термопомпата. Това е един от най-важните критерии, които трябва да запомните при избора на термопомпа. Нашият съвет: фокусирайте се върху средния годишен COP, това е показателят, който взема предвид годишните метеорологични условия. Оценете вашите потребности правилно!

Кой модел термопомпа да изберете?

В дома, най-често използваните системи са термопомпи въздух-вода, които трансформират топлина от въздуха. Ако инсталацията е изградена правилно, възвръщаемостта на инвестицията варира от 3 до 8 години в зависимост от обстоятелствата.

Термопомпи въздух - вода

Начина им на работа е сравнително прост. Едно или няколко външни тела извличат енергия от външния студен въздух. Тя от своя страна загрява топло преносният флуид в системата. Веднъж загрят, той затопля водата в системата, която захранва топлообменниците (радиатори, подово отопление и др.). Термопомпите за висока температура и за гореща битова вода, осигуряват затопляне на нагревателите на съществуващата система. Тези модели заместват съществуващият бойлер в системата.

Тези термопомпи са подходящи както за нови обекти, така и за проекти, които ще се реновират. Те могат да управляват както отоплението, така и битово горещо водоснабдяване.

Термопомпи Atlantic, серия ALFEA са  термопомпени сплит инсталации, съставени от външно тяло, свързано посредством хладилна връзка към вътрешен хидравличен модул. Енергията извлечена от външният въздух се доставя посредством тази мрежа, за да се използва за отопление.

Високоефективно решение за изградени обекти, много адаптивни и екологични, системите от серия ALFEA са високо препоръчителни в сферата на разумното отопление.

Основни предимства:

 • COP до 4.3 (+7°C / +35°C)
 • Подходяща за всички видове нискотемпературни трансмитери (подово отопление, конвектори)
 • Контролно управление и лесна употреба
 • Идеалното решение при необходимост от гореща вода
 • Вграден 16л. буферен съд
 • Патентован коаксиален топлообменник
 • Инверторно управление
 • Циркулационна помпа с енергиен клас А
 • Електрически нагревател

Геотермалнитермопомпи (енергия извлечена от земята) или хидротермални такива(енергия извлечена от водата), поради значителните си разходи, процеса на изграждане и други особености, са по-подходящи за нови сгради.

Нашите съвети относно тях ще прочетете в следващата ни публикация.

Булклима ЕООД предлага цялата гама термопомпи на Атлантик.  За повече информация относно всички модели, свържете се с офиса фирмата и изберете най-подходящият модел за вас!


Вижте още хибридни термопомпи General Fujitsu.

Обади са за безплатна консултация